Свобода, а не страх

Човешките права и свободата на словото в Интернет са застрашени от приетите мерки за затягане на контрола в Интернет и следене на потребителите в него, както и от тези, които продължават да бъдат гласувани. В България положението е особено критично. В началото на тази година бе приета Наредба 40 на МВР/ДАИТС - за съхраняване в срок от една година на цялата информация за активността на потребителите в Мрежата и употребата на техните средства за комуникация. Извън Мрежата вече се провежда следене на всички телефони, задължаващо операторите да съхраняват информацията за времето на проведените разговори и местоположението на говорещите. Като оправдание за тези действия се посочва борба срещу тероризма. Това е дълбоко навлизане в личното пространство на гражданите и погазване на правата им, освен това съдържа възможности за ограничаване на свободата на словото - нещо, което вече съществува като проблем в България.
ДАНС се обяви официално срещу анонимността в Интернет. Като същевременно показа точно как действа срещу неанонимните плюещи властта журналисти - разследвайки ги и заплашвайки ги.
Плановете за регулиране на единственото все още свободно от контрол пространство са заплашителна тенденция и в целия ЕС. Новият т. нар. "телеком пакет" - пакет от мерки, който в момента се гласува в Европейския парламент, е добър пример за това. Особено шпионският софтуер, приет на първо четене. Той трябва да стане задължителен за инсталация за всички потребители, свързани с Интернет. Функцията му е да следи постоянно какво прави човек на компютъра си и да алармира институциите и предполагаемите потърпевши фирми, ако засече нещо незаконно (като пример - нелицензираното теглене филми и музика). Тази програма (с работно име Евро-троянец) ще е задължителна и без нея хората в целия ЕС, включително и в България, няма да имат право на достъп до Интернет. Оправданието този път е защита на авторски права. Но веднъж инсталирана, тя може да бъде използвана за всичко и понеже е със затворен код, потребителите реално няма да могат да разбират какво следи на компютъра им и какво - не. Това, че постоянното филтриране ще затруднява работата на компютрите е най-малкият проблем - застрашена ще е както личната им свобода, така и неприкосновеността на информацията на фирми, учреждения, правителства.
Призоваваме студентите във факултета като хора, занимаващи се с журналистика и масова комуникация и най-пряко засегнати от затягащия се контрол, да подкрепят кампанията "Свобода, а не страх" и да се присъединят към протестното шествие, организирано на 11 октомври (събота) в столиците на целия ЕС, както и в нашата София.

За повече информация:
http://svobodata.org
http://opensource-bulgaria.org/

No comments: